Svatomartinská bojovka

Připravte na svatého Martina bojovku s tematickými obrázky. Děti plní úkoly, odpovídají na otázky a na konci luští obrázkovou tajenku. Příprava je rychlá a jednoduchá!

Legenda o svatém Martinovi

Římský voják a později biskup Martin z Tours žil ve 4. století na území dnešní Francie. Dle legendy se jedné zimní noci projížděl na svém bílém koni městem a narazil na žebráka, který prosil o almužnu. Martin u sebe neměl peníze, ale chtěl ochránit žebráka před zimou, a tak mečem rozřízl svůj vojenský plášť a polovinu daroval žebrákovi. V noci se mu pak ve snu zjevil Ježíš Kristus oděný polovinou jeho pláště a když se Martin ráno vzbudil, našel plášť opět celý. Martin se nechal pokřtít a časem odešel z armády. Později byl zvolen biskupem v Tours. Traduje se, že se před zvolením schovával v husinci, ale husy ho svým kejháním prozradily.

Svatomartinské tradice

Každý rok 11. listopadu Martin přijíždí na bílém koni a pomyslně přináší zimu. V tento den se tradičně peče husa podávaná s kysaným zelím a lokši či knedlíky. Oblíbené jsou i svatomartinské rohlíčky nebo pečivo ve tvaru podkov. V mnoha městech se pořádají průvody s lampiony. Na svatého Martina je také zvykem ochutnávat vína z nové úrody a hodnotit, jak se rok povedl.

Stáhněte si pro děti tematickou bojovku zaměřenou právě na legendu o svatém Martinovi i svatomartinské tradice.

Bojovku stáhnete zde.
svaty-martin-bojovka-pro-deti

Stezky a bojovky

Líbila se dětem svatomartinská bojovka? Mrkněte i na další témata, která máme zpracovaná.
Stezky a bojovky máme opravdu rádi. 
Jsou totiž:

  • jednoduché na přípravu
  • tematicky zaměřené
  • na ven i na doma
  • s obrázkovou tajenkou

bojovky-a-stezky-pro-deti

 Jak připravit bojovku?

Svatomartinská bojovka obsahuje 12 karet s obrázky, šifrovací kartičku a list s tajenkou.
Karty vytiskneme oboustranně na silnější papír, zalaminujeme a vystříháme. Samostatně vytiskneme tajenku a šifrovací kartičku. Rozmístíme karty po místnosti či v přírodě. Na pořadí nezáleží. Rozdáme dětem šifrovací kartičky a vyvěsíme kartu s tajenkou.
Na každé kartě je tematický obrázek a na druhé straně jsou různé otázky či úkoly. Písmeno, které je u správné odpovědi, děti napíší k příslušnému stínu obrázku do šifrovací karty. Po vyplnění všech písmen luští tajenku, která zní SVATÝ MARTIN Z TOURS.