Stálí a stěhovaví ptáci

Zjistěte s dětmi, kteří ptáci odlétají na zimu do teplých krajin a které můžeme vidět na krmítku. Stáhněte si bludiště, kdy cesty tvoří obrázky ptáků a jejich konec je buď u krmítka nebo letících ptáků.

Obrázková bludiště stáhnete zde.
obrazkove-bludiste-ptaci-stali-a-stehovavi

Obrázková bludiště

Děti se seznámí s osmi ptáčky. Čtyři mohou v zimě spatřit na krmítku, konkrétně červenku obecnou, vrabce domácího, sýkoru koňadru a brhlíka lesního. A čtyři ptáci na zimu odlétají do teplých krajin, což jsou čáp bílý, husa velká, vlaštovka obecná a čejka chocholatá.
Každá karta s bludištěm obsahuje obrázek a název ptáka. Ve spodní části jsou pak obrázky krmítka (symbol pro stálé ptáky) a letících ptáků (symbol pro stěhovavé ptáky). Cestu mohou děti znázornit jen prstem, kreslit fixem či značit třeba kousky modelíny. Začíná se na vyznačeném políčku a prochází se cestou odshora dolu pouze po políčkách, na kterých je daný ptáček. Pohybovat se lze pouze nahoru, dolu, doprava a doleva. Podle konce cesty děti poznají, zda je daný pták stálý nebo stěhovavý.

Zima u zvířat

Chcete se s dětmi dozvědět co dělají zvířata v zimě? Kteří další ptáci na zimu odlétají a které je možné spatřit na krmítku? Jak se zvířata na zimu připravují, kdo ji celou prospí a kdo se občas probudí? Jak vypadají stopy zvířat ve sněhu a zábavnou formou si zjištěné informace procvičit? Pak určitě mrkněte na náš materiál Zima u zvířat, ve kterém se s dětmi dozvíte informace o 32 zvířatech.
zima-u-zvirat-co-delaji-zvirata-v-zime