Jaké hodnoty dětem předávají pohádkové postavy?

Přeneste se do kouzelného světa pohádek, který nabízí nejen zábavu a fantazii, ale také důležité hodnoty a poučení. Pohádky jsou plné zajímavých a rozmanitých postav. Přečtěte si charakteristické rysy těch nejznámějších i jaký význam mají pro naše děti. Také si nezapomeňte stáhnout pohádkovou postřehovou hru.

postavy-z-klasickych-pohadek

Typické postavy v českých pohádkách

Princezna
Krásná, šlechetná a milá mladá slečna, která je také často statečná, chytrá a nezávislá. Je symbolem krásy, lásky, spravedlnosti a svobody. Princezna nás učí, že je důležité být věrný sám sobě, mít sny a ideály, a bojovat za to, co je správné.

Král
Obvykle je moudrý, spravedlivý a laskavý, ale občas také hloupý. Král je symbolem moci, autority, odpovědnosti a tradice. Učí nás, že je důležité být spravedlivý a laskavý k ostatním, ale také umět se smát sám sobě a přiznat si své chyby.

Ježibaba
Stará, ošklivá a zlá žena, která žije v lesní chatrči, kde čaruje a vaří lektvary. Je symbolem zla, strachu a tajemství. Ježibaba nás učí, že je důležité být opatrný, odolný a neztrácet naději.

Rytíř
Statečný, udatný a čestný bojovník, který slouží králi, chrání princeznu a bojuje proti zlu. Rytíř je symbolem odvahy, cti a věrnosti. Učí nás, že je důležité být statečný, čestný a věrný.

Vodník
Zelený mužík s knírem oblečený do starého kabátu. Žije v rybníku, jezeře nebo řece, kde sbírá duše utopenců a stará se o vodní živočichy. Je symbolem života a smrti, tajemství i humoru. Vodník nás učí, že je důležité respektovat přírodu a její síly, ale také si užívat života a být vtipný.

Vlk
Nejčastější a nejnebezpečnější postava v pohádkách. Vlk je obvykle velký, šedý a hladový tvor, který má ostré zuby, drápy a ocas. Je vždycky zlý a nenasytný.  Vlk je symbolem zla, strachu, násilí a chamtivosti. Učí nás, že je důležité být opatrný, chytrý a spolupracovat.

Víla
Nádherná, milá a laskavá žena, která žije v přírodě a má nadpřirozené schopnosti. Víla bývá přítelkyní, pomocnicí a ochránkyní. Je symbolem krásy, lásky a dobra. Učí nás, že je důležité být milý, laskavý a dobrý.

Kouzelník
Mocný, moudrý a tajemný muž, který ovládá magii, kouzla a čáry. Někdy je dobrý a někdy zlý, někdy pomocníkem a někdy nepřítelem. Kouzelník je symbolem moci, moudrosti a tajemství. Učí nás, že je důležité být moudrý, opatrný a zvědavý.

Drak
Jedna z nejstarších a nejobávanějších postav v pohádkách. Velký, šupinatý a ohnivý tvor, který má křídla, drápy a ocas. Někdy je strážcem pokladu, někdy útočníkem na lidi a zvířata, jindy také spojencem nebo učitelem. Je symbolem síly, moudrosti, bohatství a magie. Drak nás učí, že je důležité být statečný, učenlivý a opatrný.

Loupežník
Obvykle zloděj a lupič, který žije v lese nebo v jeskyni, kde má svou skrýš a lup. Někdy je zlý a krutý, často však statečný a ušlechtilý. Loupežník je symbolem svobody, dobrodružství, odvahy a spravedlnosti. Učí nás, že je důležité být věrný svým přátelům, pomáhat slabším a bojovat proti nespravedlnosti.

Pohádkové hry a aktivity pro děti

Pohádky jsou neodmyslitelnou součástí našeho kulturního dědictví, které bychom měli znát a předávat našim dětem. Pomáhají poznávat sebe, druhé i svět kolem nás, a také nám dodávají naději, radost a odvahu. Vstupte do říše pohádek díky naší velké pohádkové sadě. Na děti čekají naučné aktivity, šifrovací stezky a bojovky, pracovní listy i zábavné hry.

pohadkove-aktivity-pdf

 

Pohádková postřehová hra ke stažení

Rychlá a u dětí velmi oblíbená hra tematicky zaměřená na pohádkové postavy. Pokud postřehovky neznáte, mrkněte na článek s tipy jak hru hrát.  

Postřehovku stáhnete zde.

pohadkova-postrehovka