Morseovka pro děti

Máte doma malé táborníky, kteří se právě vrátili z tábora a jsou nadšení z morseovky? Stáhněte si pro ně kartičky se zvířaty k procvičení čtení kódovaného zápisu v Morseově abecedě. V životě jste morseovku neviděli a nevíte jak ji číst? Vše níže popíšeme a můžete s dětmi luštit také!

Co je Morseova abeceda?

Morseova abeceda je skupina symbolů, která kóduje písmena, číslice a speciální znaky do kombinací krátkých a dlouhých signálů. Ty je možné přenášet na dálku jednodušším způsobem než všechny znaky abecedy. Každý znak je kódován pomocí kombinace teček a čárek. Přičemž v zápisu se k oddělení jednotlivých znaků používá lomítko.

Byla vynalezena v roce 1837 americkým malířem a vynálezcem Samuelem Morseem. V té době byla používána k přenosu zpráv pomocí telegrafu. Dnes se Morseova abeceda používá především v radiotelegrafii, ale také například v námořnictvu. 

Jak číst Morseovu abecedu?

K naučení Morseovy abecedy se často využívají pomocná slova, celý seznam najdete v souboru. Krátká slabika představuje tečku a dlouhá čárku. Pomocné slovo pro "R" je například rarášek, zápis je tedy .-.

Při čtení slova zapsaného pomocí morseovky se skvěle hodí pavouk. Tvoří ho systém písmen v kolečkách a čtvercích a spojovacích čar. Kolečka symbolizují tečky, čtverce zase čárky. Při luštění se začíná na barevném poli - kolečko s "E" či čtverec s "T", podle toho, zda je první tečka nebo čárka. Dále se pohybujeme pouze po čarách dle zapsaného kódu.
Příklad:
--..   začínáme na písmenu "T", pokračujeme na "M", poté "G" a nakonec na "Z". Tento zápis patří písmenu "Z"
.--.   začínáme na písmenu "E", pokračujeme na "A", poté "W" a nakonec na "P". Tento zápis patří písmenu "P"  
pavouk-Morseova-abeceda

Tábornická naučná stezka pro děti

Morseovka je také součástí naší tábornické stezky, která děti procvičí ve znalosti uzlů, stop, typů ohňů, rostlin a dalších tábornických dovedností. Připravte jim naučnou prázdninovou zábavu!

Tábornická stezka pro děti

 Kódované kartičky se zvířátky

Kartičky se zvířátky rozstříhejte a rozdělte na část se zakódovaným slovem a část s obrázkem. Dítě si vybere kartičku s kódem, kterou pomocí pavouka vyluští a na spodní linku napíše název zvířete. Poté hledá odpovídající kartu s obrázkem a karty spojí.

Kartičky stáhnete zde.
morseovka-pro-děti