Jak vypadají typické masopustní maškary?

Poznejte s dětmi maškary z masopustního průvodu. Laufra, turka, kobylu, smrtku i medvěda! Stáhněte si pracovní listy, ve kterých najdete přehled maškar a úkoly pro předškoláky i malé školáky.

Kdy se slaví masopust?

Masopust je období mezi svátkem Tří králů a Popeleční středou, kdy začíná čtyřicetidenní půst před Velikonocemi. Říká se mu také voračky, ostatky, fašank či končiny. Vrchol oslav je poslední den, kdy chodí průvod maškar. V roce 2024 připadá masopustní úterý na 13. února.
Během masopustu se také pořádají hostiny, zabijačky a tancovačky. Tradičními masopustními dobrotami jsou jitrnice, vepřová pečeně se zelím i koblihy a koláče.

masopust-informace-a-aktivity-pro-deti

Jak se slaví masopust?

Chcete se s dětmi dozvědět jak probíhají jednotlivé dny masopustních oslav, jaké role hrají maškary v průvodu a co je pro masopust ještě typické? Pořiďte si velkou sadu masopustních aktivit, ve které kromě informací najdete také zábavné hry, naučné aktivity, otázkovou stezku i úkolovou bojovku. 

Tak například v čele masopustního průvodu, který obchází každou domácnost je laufr. Podle pestrobarevných záplat na obleku se mu také říká strakatý. V ruce má hůl, kterou tluče na dveře každého domu a žáda o dovolení pro maškary dům navštívit. V našich pracovních listech mu děti mohou domalovat záplaty a pěkně strakatě ho vybarvit.

Pracovní listy stáhnete zde.
pracovi-listy-pro-deti-masopust