Demonstrační karty s abecedou

Procvičujte hravou formou s dětmi písmena české abecedy! Mladší školáci mohou přiřazovat písmena k jednotlivým obrázkům, starší zase procvičí řazení písmen.

5 TIPŮ NA AKTIVITY S ABECEDOU

1. Přiřazování počátečního písmene k obrázku

2. Řazení písmen do řady

3. Obtahování písmen

4. Slabikování

5. Skládání puzzle

Přiřazování počátečního písmene k obrázku

Pojmenujte s dětmi jednotlivé obrázky na kartách a určete počáteční písmeno ve slově. K obrázku přiřaďte kartu s písmenem. 

Řazení písmen do řady

Připravte jen karty s písmeny. Děti mají za úkol skládat písmena v řadě za sebou tak, jak jsou v české abecedě.

Obtahování písmen

Karty s písmeny zalaminujte a vystříhané je můžete spojit na knihařském kroužku. Na zalaminované karty lze opakovaně psát fixem na bílé tabule. Připravte dětem fix, kterým mohou obtahovat jednotlivá písmena a fixovat si tak jejich tvar.

Slabikování

Fix na bílé tabule se bude hodit i při aktivitě, kdy děti slabikují jednotlivá slova na kartách. Pomoci si mohou vytleskáváním a počet slabik zaznamenají na kartu příslušným počtem koleček. Můžete také vyzkoušet složitější variantu, kdy děti rozeznávají také krátké a dlouhé slabiky. Krátké značí kolečkem, dlouhé čárkou.

Skládání puzzle

Na obrázkové karty do každého rohu napište počáteční písmeno v jiném tvary, tedy psací a tiskací, malá i velká písmena. Poté kartu zalaminujte a rozstříhněte na čtyři díly, aby na každém byl jeden tvar písmene. Děti mají za úkol přiřadit k sobě správné tvary a složit obrázek.

plakaty-s-abecedouPlakáty s písmeny české abecedy

Chcete, aby děti měly písmena stále na očích? Pořiďte jim plakáty! Můžete využít barevnou či černobílou verzi, kdy si demonstrační obrázky k jednotlivým písmenům děti samy vybarví. Každá karta obsahuje všechny čtyři tvary daného písmene.

Demonstrační obrázkové karty

Soubor obsahuje obrázkové karty, kde každé z písmen české abecedy symbolizuje jeden obrázek. Na menších kartách je napsán název daného obrázku, větší karty jsou bez názvu. Součástí jsou i karty s písmeny na přiřazování.

Karty stáhnete zde

karty-s-abecedou